Blog
5 december 2022
De wereld verandert snel en we zijn in de technische sector steeds meer bezig met de digitalisering van machines, productieprocessen en bedrijven. Dit helpt om aan de veranderende vraag van klanten te voldoen en om de werkdruk te verminderen. Maar de digitalisering heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Wat betekent dit voor jouw baankansen en functie in de toekomst?
Wat vind je op deze pagina?
- Het doel van digitalisering
- Onvoorziene gevolgen voor de arbeidsmarkt
- Het skillspaspoort
- Het belang van levenslang leren
- Combineer het normale onderwijssysteem met levenslang leren
Het doel van digitalisering
De digitalisering groeit snel en dat geeft ons de kans om gebruik te maken van de nieuwste productietechnologieën. Het is belangrijk om daar zo goed mogelijk gebruik van te maken door manieren te vinden om machines, producten en mensen met elkaar te verbinden. De Nederlandse maakindustrie speelt een belangrijke rol voor de Nederlandse en wereldwijde economie. We streven ernaar om het beste productienetwerk te hebben voor het ontwerpen, produceren en leveren van slimme producten en diensten in Europa. We moeten de technologische ontwikkelingen versnellen om efficiënter, beter en duurzamer te werk te gaan. Maar is dat het enige waar we rekening mee moeten houden?
Onvoorziene gevolgen voor de arbeidsmarkt
Toch heeft de digitalisering ook een keerzijde. Neem bijvoorbeeld de moleculaire printer van Cana, een Amerikaans bedrijf dat bijdraagt aan de vermindering van plasticproductie en afval. De printer maakt koude dranken op basis van 150 geur- en smaakstoffen. Dit is goed nieuws, want er is minder plastic nodig, maar er is ook een groot risico. Als er minder plastic wordt gemaakt, vindt er ook minder productie en transport plaats. Dit betekent automatisch dat er minder werk is voor productiemedewerkers en chauffeurs.
Digitalisering leidt dus tot veranderingen op de arbeidsmarkt. Als we producten vervangen in onze zoektocht naar een betere wereld, betekent dit dat er altijd mensen zijn die hun baan verliezen en op zoek moeten naar een andere inkomstenbron. De digitalisering brengt dus bijkomende gevolgen met zich mee. Hier moeten we slim mee omgaan.
Het skillspaspoort
Maar wat als er banen komen te vervallen door de digitalisering? Waar kunnen deze mensen dan terecht? En hoe kunnen ze aantonen dat ze geclassificeerd zijn voor een andere baan, waar ze misschien geen opleiding voor hebben?
Een oplossing hiervoor is het skillspaspoort. Dit is een document dat een overzicht geeft van de vaardigheden en competenties van een persoon. Dit kan een aanvulling zijn op een cv of opleiding, omdat niet alle vaardigheden en competenties die iemand beheerst af te leiden zijn uit deze documenten. Met een skillspaspoort kan een potentiële werkgever een duidelijk beeld krijgen van de vaardigheden en competenties van een persoon, waardoor het makkelijker wordt om te bepalen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Het is belangrijk dat de skillspaspoorten vergelijkbaar zijn voor verschillende sectoren, zodat ze gemakkelijk uitgewisseld kunnen worden. Anders werkt het idee averechts.
Op zoek naar software engineer vacatures?Het belang van levenslang leren
Gerichte opleidingen, her- en bijscholing zijn dus belangrijker dan ooit. Techniek en technologie zijn de basis van innovatie in andere vakgebieden en als we hier niet op inspelen, loopt de innovatie vertraging op. Daarom is het belangrijk om op verschillende manieren te werken aan het oplossen van dit probleem. De regering heeft een budget beschikbaar gesteld voor levenslang leren, maar om dit te realiseren zijn er aanpassingen in het onderwijssysteem nodig. Het huidige onderwijs en levenslang leren zijn momenteel grotendeels gescheiden. Veel scholing in de technieksector gebeurt namelijk naast het normale onderwijssysteem.
Combineer het normale onderwijssysteem met levenslang leren
Om het huidige onderwijs en levenslang leren samen te voegen moet er meer aandacht komen voor modulair en hybride onderwijs. De focus ligt dan meer op vaardigheden. Er zijn al initiatieven die daarop inspelen. Zo is er al een school die een slim onderwijssysteem heeft ontwikkeld, waarbij het onderwijs, onafhankelijk van tijd en plaats, op maat wordt gegeven. Deze onderwijsvorm kan tot stand komen door nauwe samenwerkingen tussen bedrijven.
Door skillspaspoorten te combineren met aangepaste onderwijsmodules kan er een helder beeld ontstaan van de diploma’s en vaardigheden van een werknemer. Dit geeft een goed beeld van waar iemand zijn ontwikkelingsvraag ligt. Hierdoor kan het gemakkelijker worden om openstaande vacatures in te vullen. Digitalisering kan dus een oplossing bieden voor het hybride maken van het onderwijs. Hierdoor ontstaat er inzicht in waar kansen liggen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen werknemers die hun baan verliezen door digitalisering zo een passende vervangende baan vinden.
Op zoek naar Technische Bedrijfskunde vacatures?