Blog
7 november 2022
Door de coronapandemie is het steeds normaler geworden dat werknemers twee werkplekken hebben. Ook werkgevers die eerst niets zagen in thuiswerken zijn overstag. Voor sommige medewerkers is het thuiswerken zo goed bevallen dat ze ermee door willen, ook in 2023.
Wat vind je op deze pagina?
- De voordelen van hybride werken
- Permanent hybride werken?
- Hybride werken: de voorwaarden
- Waar moet een goede thuiswerkplek aan voldoen?
De voordelen van hybride werken
Zo is er minder kantoorruimte nodig en blijft de productie gelijk. Ook met het oog op het klimaat is thuiswerken beter. Werknemers hoeven namelijk niet meer de weg op om naar het werk te komen. Bovendien vermindert dit de reistijd en maakt dit het mogelijk dat werkgevers medewerkers op afstand aannemen. Toch zitten er aan hybride werken ook een aantal nadelen verbonden. Zo is het directe contact met collega’s een stuk minder, is het scheiden van werk en privé een stuk moeilijker en is thuiswerken alleen mogelijk met een goede werkplek.
Op zoek naar een baan in de installatietechniek? Bekijk de openstaande vacatures!Permanent hybride werken?
Omdat hybride werken voor veel mensen erg is bevallen, wordt er momenteel een balans gezocht tussen thuiswerken en op kantoor werken. Dit wordt ook wel hybride werken genoemd. Voor deze manier van werken is er een vuistregel in opkomst: de zogenaamde 40-40-20-regel. Dit houdt in dat je 40% van je werktijd thuiswerkt, 40% op kantoor bent en aan 20% zelf invulling mag geven. Sommige werknemers krijgen de keuze of ze hybride willen werken, anderen worden hiertoe verplicht. Voor werknemers bij het Rijk wordt hybride werken in ieder geval de standaard, maar ook andere bedrijven, zoals verzekeraars en banken neigen steeds meer naar een verplichting.
Hybride werken: de voorwaarden
Hybride werken kan natuurlijk niet zomaar worden ingevoerd, zonder duidelijke regels op te stellen. Zo moeten werkgever en werknemer duidelijke afspraken maken over de arbeidstijden en de bereikbaarheid van de werknemer. Is het voor werknemers niet mogelijk om thuis te werken, door bijvoorbeeld een onveilige thuissituatie of onvoldoende werkruimte? Dan kan hybride werken niet verplicht worden. Bedrijven moeten dus maatwerk gaan leveren als het om hybride werken gaat. Ook moet er transparantie komen over het voldoen aan de juiste arbeidsomstandigheden en het controleren van de werkzaamheden.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij WtbE? Bekijk de technische vacatures!Waar moet een goede thuiswerkplek aan voldoen?
In de vorige alinea hadden we het al even over de juiste arbeidsomstandigheden, want dit is bij hybride werken cruciaal. Wanneer de werkplek niet voldoet aan de wettelijke eisen kan dit gevaren en risico’s voor de gezondheid opleveren. De werkgever is verantwoordelijk voor een goede werkplek, die voldoet aan de Arbowet. Sommige werkgevers stellen daarom voor iedere werknemer een bedrag beschikbaar, waarmee kantoorartikelen zoals een goede bureaustoel of een ergonomische muis aangeschaft kunnen worden.
Om de gevaren van (thuis)werken in kaart te brengen wordt de risico – inventarisatie en evaluatie (RI&E) opgesteld. Hierin wordt gekeken naar wat er gedaan kan worden om deze gevaren te beperken of te voorkomen. Is er bijvoorbeeld iets wat gedaan kan worden om eenzaamheid onder werknemers door hybride werken tegen te gaan, en hoe groot is het gevaar dat mensen langer doorwerken zonder pauzes? Het opstellen van een RI&E is verplicht voor alle werkgevers in Nederland.
Voordat we volledig over kunnen gaan tot hybride werken moeten er duidelijke regels en wetten over bijvoorbeeld privacy worden opgesteld. Ondanks dat is hybride werken niet meer weg te denken uit de samenleving en wordt het hoogstwaarschijnlijk het nieuwe normaal.