Jacques op de fiets door Plymouth
shape

Plymouth op de fiets

Blog, Updates

2 november 2018

Plymouth op de fiets

Wat is het leuk om ‘onze’ stad aan bezoekers te laten zien! Wij voelen ons hier natuurlijk helemaal thuis: we gaan naar school, studeren en werken. Als er echter iemand uit Nederland op visite komt, dan bekijken wij de stad opeens ook weer even vanuit een toeristische bril. Dit keer kwam Bert (directeur WtbE) op bezoek. Op de fiets ontdekten we Plymouth – we blijven nou eenmaal Nederlanders. Samen trokken we fietsend de stad in op zoek naar historische plekken.

Bert op de fiets in Plymouth
Bert op de Batavus

De stad Plymouth

Plymouth is qua oppervlakte iets kleiner dan de stad Groningen – maar het inwoneraantal is dan weer iets hoger. Wie aan Plymouth denkt, zal vast en zeker havens en schepen voor zich zien. Het is de grote natuurlijke haven, de Plymouth Sound, die duidelijk het beeld van de stad bepaalt. De open verbinding met de Atlantische Oceaan én met het Kanaal, vormt de geschiedenis en de toekomst van Plymouth. De haven ligt hier aan de basis van alles.

Plymouth was heel vroeger al één van de belangrijkste handelshavens van Groot-Brittannië. Vóórdat de nederzetting Plymouth ontstond, lag er al een dorpje op het schiereiland Mount Batten, dat uitkijkt op de Plymouth Sound.

De verdedigingswerken van Plymouth
Het is vandaag prachtig weer om te fietsen en we vervolgen onze weg  verder langs de kust.

Van verdedigingswerken tot ontdekkingsreizen  

In Plymouth lag de Engelse vloot in de haven. De stad zelf was ook vaak doelwit van vijandelijke troepen (voornamelijk Fransen). Er werden allerlei verdedigingswerken gebouwd in de stad: een groot kasteel, artillerie blokhuizen, stadsmuren en een indrukwekkend fort. Dit fort zou de basis leggen voor de latere citadel van Plymouth. Inmiddels brak de tijd van ontdekkingsreizen aan.

Sir Francis Drake in Plymouth
Sir Francis Drake

In de zestiende eeuw was Plymouth de thuishaven voor een aantal bekende zeevaarders. De bekendste inwoner van Plymouth was toch wel Sir Francis Drake. Deze navigator, kapitein en viceadmiraal van de Britse Koninklijke Marine werd in 1581 burgemeester van Plymouth. Hij versloeg de Spaanse Armada in 1588, bouwde een aquaduct en creëerde nog meer vestingwerken. Een drukke man!

Van Plymouth tot Amerika

Plymouth speelde een cruciale rol in de Britse kolonisatie van Amerika. In 1606 kreeg de Plymouth Company  een belangrijke opdracht van koning James I. Hij vroeg hen om nederzettingen te vestigen aan de kust van Noord-Amerika.

Jacques bij vertrekpunt van de Mayflower
The Mayflower Steps – 1620

En inderdaad – in 1620 werd Plymouth het vertrekpunt van de Mayflower. Aan boord van dit schip waren de Pilgrim Fathers die naar de Nieuwe Wereld vertrokken om een permanente Engelse kolonie in Amerika vestigden. De opvarenden van de Mayflower noemden hun nederzetting in Massachusetts eveneens Plymouth – om zichzelf te herinneren aan hun afkomst. Op de foto zie je de mij staan bij de Mayflower Steps,  waardoor Pilgrim Fathers aan boord zijn gestapt van de Mayflower.

De haven van Plymouth is een heel gezellig gebied, dankzij een groot aanbod van speciaalzaken, restaurants, cafés  en bezienswaardigheden. De Sutton Harbour Marina ligt op een unieke locatie aan het Barbican, waar we even een stop maken voor een cappuccino.

Van citadel tot bloeiende stad

De zeventiende eeuw bestond in Engeland voornamelijk uit oorlogen. Plymouth was over het algemeen, net als zoveel andere handelssteden, anti Royalistisch. De stad werd jarenlang bezet en uiteindelijk bleek de kroon te sterk.

Bert en Jacques bij vertrekpunt van de Mayflower

Royal Citadel

Toen de gemoederen weer iets bedaarden, werd er een Royal Citadel gebouwd. Bijzonder detail: de kanonnen van de citadel wezen niet naar de zee, maar waren gericht op de omliggende stad. Een waarschuwing vanuit het koningshuis: waag het niet nog eens om voor de vijand te kiezen…  In 1691 gaf ‘onze’ Willem III van Oranje, koning van Engeland, opdracht om nieuwe scheepswerven aan te leggen. Vanaf dat moment werd Plymouth steeds afhankelijker van de marine en nam het belang van de commerciële handelshaven af. De havenstad ontwikkelde zich in de achttiende eeuw in rap tempo.

Royal Citadel Plymouth
Jacques wijst aan waar we zijn – Plymouth Royal Citadel

Wat ook leuk is om te weten is dat ontdekkingsreizigers James Cook en Charles Darwin vertrokken vanuit Plymouth aan hun wereldberoemde reizen. Napoleon werd na zijn nederlaag bij de Slag om Waterloo (1815) vanuit Plymouth als balling naar het eiland St. Helena gestuurd. 8000 mensen kwamen die dag kijken naar zijn overgave! Ook hier is langs het water een herdenking aan Napoleon zijn overgave. Als je goed kijkt, zie je hem staan op het achtersteven van de boot. We fietsen verder..

Napoleon geeft zich over in Plymouth in 1815
Napoleon geeft zich over

Sir Arthur Conan Doyle, schrijver van Sherlock Holmes

Aan het einde van de negentiende eeuw had Plymouth overigens wederom een inwoner die later heel beroemd zou worden: Arthur Conan Doyle (1859-1930), de schrijver van Sherlock Holmes, wie kent die niet? Hij was dokter en had hier een praktijk op de hoek. Sir Arthur Conan Doyle woonde in dezelfde buurt als waar ik nu woon. Dat is maar 1 minuut fietsen. In die straat liggen voor elk huis koperen plaquettes met typische uitspraken van Sherlock Holmes.

Na een hele dag op de fiets, genieten van het prachtige weer en een mooie omgeving, hebben we dorst en trek gekregen. Dus genieten we van een heerlijke tapas plankje en een bijbehorend wijntje in de tuin bij de Royal William Yard. Wat een mooie stad!

Jacques op de fiets in Plymouth
Jacques wijst een plaquette aan van Arthur Conan Doyle
Bert Blaauw op bezoek in Plymouth

See you next time!

Jacques Mulder en Bert Blaauw


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link

De auteur van dit artikel

Meer weten?

Jacques Mulder, Operationeel directeur

Jacques Mulder

Operationeel directeur

Mijn naam is Jacques en ik lever al sinds 2008 een belangrijke bijdrage bij aan het succes van WtbE. Als mede-eigenaar van WtbE vervul ik de functie van Operationeel directeur. Het is mijn uitdaging om ervoor te zorgen dat de teams op onze kantoren in Groningen en Leeuwarden, optimaal kunnen functioneren. Ik ben een echte avonturier, die zowel zakelijk als privé mijn dromen najaagt. In mijn werk vind ik het heel belangrijk om meerwaarde te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van sollicitatietraining of carrière coaching. Mensen zijn altijd verbaasd dat ik zo snel tot de kern kom.

WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden