Waarom Zijn Softskills Belangrijk
shape

Wat zijn softskills en waarom zijn ze van groot belang voor technische professionals?

Blog

18 juli 2024

Een hippe term die je waarschijnlijk vaak voorbij ziet komen, is softskills. Misschien prijkt het al op je cv, misschien vraag je je nog steeds af wat er nou precies mee wordt bedoeld. Wat zijn softskills, welke softskills zijn er en hoe integreer je ze in jouw zoektocht naar de perfecte (technische) baan? Je leest er alles over in deze blog!

Wat vind je in deze blog?

Waarom Zijn Softskills Belangrijk

Softskills versus hardskills

In de IT-sector is de term softskills bedacht als woord voor aanvullende vaardigheden van werknemers. De meer concrete, technische vaardigheden oftewel hardskills zijn bijvoorbeeld rekenen, schrijven, snel typen of met apparatuur werken. Elk beroep vraagt om andere praktische vaardigheden. Het belangrijkste verschil is dat hardskills op de een of andere manier kunnen worden gemeten.

Softskills kunnen minder goed worden gemeten, omdat ze over communicatie en sociale intelligentie gaan. Voorbeelden van softskills zijn sociale vaardigheden, een optimistische houding, betrouwbaarheid, zelfvertrouwen en goed georganiseerd zijn. De meeste softskills hebben dus te maken met leiderschap, communicatie en samenwerken. Ze zijn minder goed te bouwen, maar ze kunnen wel getraind worden!

Softskills in de technische sector

Een technisch beroep associeer je waarschijnlijk niet meteen met sociaal-emotionele vaardigheden. Technisch inzicht en rekenvaardigheden komen veel eerder van pas dan communicatie en medeleven. Of niet? Veel werkgevers, ook die in de technische sector, geven de afgelopen jaren aan dat ze kandidaten voor vacatures uitzoeken op basis van hun softskills. 

 

Waarom zijn softskills nodig in de technische sector? Ten eerste is het belangrijk om snel en duidelijk met je team te kunnen communiceren. Ook het documenteren van de voortgang in een denk- of bouwproces is cruciaal. Ten tweede werk je als technisch professional vaak met het oplossen van problemen. Ook een softskill, dus. Voer je een team aan of krijg je de leiding tijdens een bepaalde taak? Ook dan zijn zelfvertrouwen en communciatie belangrijk. Tenslotte is het goed om flexibel te zijn en met veranderingen en uitdagingen om te gaan.

Het belang van softskills bij het solliciteren

Softskills zorgen niet alleen voor bonuspunten als de werkgever je cv leest. Je hebt ze ook nodig tijdens je sollicitatie! Ook al beschik je over alle hardskills die je voor een functie nodig hebt, een werkgever zal je niet snel kiezen als je onzeker of ongeïnteresseerd overkomt.

Bovendien is het belangrijk dat jouw softskills – je persoonlijkheid, of in elk geval je houding tegenover anderen – passen bij het bedrijf waar je misschien gaat werken. Dat ligt aan de branche waarin je werkt, maar ook aan de eigen cultuur van het bedrijf. Waar de ene werkgever directe sollicitaten op prijs stelt, heeft de andere liever een joviale en spontane collega erbij. Een derde is dan juist weer op zoek naar betrouwbare medewerkers die zich goed in anderen kunnen inleveren. Hierom is het belangrijk om jezelf geen vaardigheden of eigenschappen aan te meten die niet bij je passen. 

Softskills Technische Werknemer WtbE

Welke softskills kunnen er op je cv?

Misschien heb je onbewust al heel wat softskills opgedaan. Gewoon in het alledaagse leven, tijdens eerdere banen of door het uitvoeren van je hobby’s. Een lijstje van mogelijke eigenschappen vind je hier. Het is niet handig om softskills als losse termen op je cv te zetten. Bedenk er voorbeelden bij van (positief) gedrag dat jou typeert. Kies voorbeelden die relevant zijn voor jouw gewilde baan. En maak er geen eindeloze lijst van.

Softskills zijn niet alles, maar vormen wel een belangrijk aspect van menselijkheid en persoonlijkheid toe aan jouw lijst van vaardigheden. Werknemers zijn hier steeds meer op gefocust, en de verwachting is dat met de opkomst van kunstmatige intelligentie juist softskills steeds belangrijker worden. Ze vormen immers de menselijke kant van het arbeidsproces, dat minder snel door AI vervangen wordt. 

Ben je op zoek naar een nieuwe baan in de technische sector die echt bij je past? Til jouw carrière naar het volgende niveau met WtbE!

Bekijk onze openstaande vacatures!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden